Ukrajina začala rokovania so Slovenskom o dovoze plynu z EÚ

26.03.2014 Celý región

Brusel 26. marca (TASR) - Ukrajina začala tento týždeň rokovať o dovoze zemného plynu z Európskej únie s cieľom znížiť závislosť od dodávok suroviny z Ruska. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Zástupcovia ukrajinskej spoločnosti Ukrtransgaz a slovenskej firmy Eustream sa v utorok (25.3.) stretli v Bruseli s predstaviteľmi Európskej komisie, aby prerokovali technické aspekty plánovaného reverzného toku plynu cez Slovensko na Ukrajinu, povedali hovorkyňa Európskej komisie Sabine Bergerová a hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Ukrajina dováža z Ruska viac než polovicu svojich potrieb zemného plynu a zvyšok jej vykrýva domáca produkcia. Na zníženie závislosti od Ruskej federácie potrebuje nové dodávky z Európskej únie. Komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger minulý týždeň uviedol, že očakáva, že dohoda o reverznom toku plynu by mohla byť uzatvorená do konca apríla. Samotné dodávky by sa mohli podľa neho spustiť do konca roka.

Dočasná ukrajinská vláda potrebuje diverzifikovať dodávky plynu aj v dôsledku toho, že Rusko zrušilo zľavu na plyn pre Ukrajinu, ktorú ruský prezident Vladimir Putin podpísal v decembri so svojím vtedajším náprotivkom Viktorom Janukovyčom. Na jej základe Ukrajina dovážala v 1. štvrťroku plyn za cenu o zhruba tretinu nižšiu než v minulom roku.

"Bolo to konštruktívne stretnutie s cieľom urýchliť spustenie reverzného toku na slovensko-ukrajinskej hranici," uviedla Bergerová. "Ešte je potrebné dopracovať určité technické záležitosti, ktoré by sa mali uskutočniť v najbližších dvoch až troch týždňoch," dodala.

Anexia polostrova Krym Ruskom dostala vzťahy Moskvy a Bruselu na najnižšiu úroveň od skončenia studenej vojny. Svetové mocnosti už zaviedli sankcie proti niektorým ruským predstaviteľom a pohrozili ich rozšírením, ak by došlo k ďalšej eskalácii krízy na Ukrajine.

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan v utorok uviedol, že Ukrajina by mohla dovážať cez Slovensko až 12 miliárd kubických metrov plynu a ďalších 7,2 miliardy m3 z Poľska a Maďarska. Cena za dodávky plynu z EÚ by sa mala pohybovať okolo 400 USD (290,04 eura) za 1000 m3. Okrem toho má Kyjev v zásobníkoch 7 až 8 miliárd m3 plynu a čo sa týka ropných rezerv, tie má Ukrajina ani nie na mesiac.
 

Vyberte región